Upprop från EIBF
EN UPPMANING FRÅN EIBF
Värna yttrandefriheten och verka för en hållbar framtid
Inledning
Just nu händer det mycket i bokbranschen – anpassningen till en värld i snabb förändring är i full gång. Under covid-19-pandemin visade bokhandlarna att de både är motståndskraftiga och har en viktig roll att spela i samhället, och kunderna har varit lojala. Många bokhandlare har satsat digitalt och arbetar för att bidra till en hållbar framtid.
Men en hel del utmaningar återstår. På samma sätt som för andra varor diskuteras böckers påverkan på miljön. Dessutom har både den politiska extremismen och censuren ökat på många håll; något som utgör ett hot mot yttrandefriheten. Vi upplever också en nedgång i läs- och skrivkunnigheten, och färre unga väljer att satsa på en karriär i bokbranschen.
Böcker har betydelse på alla nivåer i samhället och är ett självklart inslag i vår vardag – såväl inom skola och utbildning som i arbetet och politiken. Vi anser att bokhandeln ska vara en trygg och inkluderande plats där alla är välkomna. Den har en viktig roll att spela för att främja mångfald och har också ett reellt värde för våra lokalsamhällen, samtidigt som den är ett betydelsefullt alternativ till teknikjättarna.
Därför vill Europeiska och internationella bokhandlareföreningen (EIBF) samverka med beslutsfattare och lagstiftare för att se till att alla människor har tillgång till böcker och att ingen halkar efter till följd av förändringarna i omvärlden.
STÅ UPP FÖR DET SOM ÄR VIKTIGT
Stå upp för yttrandefriheten
Det är ingen slump att böcker genom historien har varit föremål för förbud och begränsningar under perioder av politiskt förtryck och oroligheter, samtidigt som författare, förläggare och bokhandlare har angripits och censurerats, tystats och vandaliserats. När extremismen nu växer sig starkare i stora delar av Europa märker vi även att böcker censureras i större omfattning än tidigare.
EIBF och vårt nätverk av bokhandlare betraktar yttrandefriheten som en grundläggande mänsklig rättighet och som fundamentet för en sund demokrati. Att läsa böcker är inte bara något vi gör för nöjes skull – bokläsning ger också nya idéer och uppmuntrar till kritiskt tänkande. Och det är därför som yttrandefriheten är så viktig. På EIBF engagerar vi oss för att öka medvetenheten och informera om den här viktiga frågan. Men även bokhandlare har en betydelsefull roll i att skydda yttrandefriheten, och de ska inte bestraffas för att de står upp för något så viktigt – lika lite som förläggare, författare och bibliotekarier.
VÅR UPPMANING
Verka för att bevara friheten att uttrycka, publicera och sprida idéer, böcker och kulturellt material samt kraftfullt bekämpa alla former av censur.
Stå upp för läs- och skrivkunnighet
Att läsa har många positiva följdverkningar – inte bara för den enskilda läsaren, utan också för samhället i stort. Böcker bidrar förstås till kunskap och bildning, men de gör också att läsaren utvecklar sin medkänsla och lär sig förstå andra bättre. En befolkning som kan läsa och skriva deltar mer aktivt i samhället.
Men läs- och skrivkunnigheten är på nedgång i Europa och resten av världen. Det är ett välkänt faktum att låg läs- och skrivkunnighet brukar betyda sämre studieresultat för barnen. Dessutom innebär låg läs- och skrivkunnighet ofta att man blir mindre delaktig i samhället. Därför är det viktigt att vi genom samarbete försöker vända den här trenden.
Bokhandlare och bibliotek delar samma mål i fråga om läs- och skrivkunnighet, läsfrämjande och tillgång till böcker. De har sedan länge samarbetat för att få folk att läsa. Att stå upp för läs- och skrivkunnighet i befolkningen innebär nämligen samtidigt att ställa sig bakom ett samhälle med välutbildade, aktiva och förstående individer.
VÅR UPPMANING
Stötta läsfrämjande initiativ så att människor på ett välinformerat sätt kan delta i samhället på demokratisk grund.
VÄLKOMNA FÖRÄNDRINGARNA
Ta till sig digitala lösningar
Digitaliseringen har tagit plats överallt i vår vardag. Och det behöver inte vara något dåligt. Det digitala och det fysiska utesluter inte varandra; båda behövs lika mycket och kompletterar varandra. Covid-19 fungerade som utlösande faktor för många fysiska butiker, däribland bokhandlar, när det gällde att investera i bland annat e-handelsteknik, sociala medier och hybridevent. Många bokhandlare har redan insett att den affärsmodell som vinner i längden är att kombinera fysiska butiker med nätförsäljning.
Men tekniken utvecklas i allt snabbare takt: den senaste tillväxten för artificiell intelligens, bokinfluencers på Tiktok och publiceringsplattformen Wattpad är bara några exempel. Bokhandlarna vill gärna hänga med i den digitala eran, men de behöver rätt verktyg för att inte halka efter.
För att garantera rättvis konkurrens krävs likvärdiga förutsättningar: efterlevnaden av befintliga bestämmelser måste säkerställas, och nya föreskrifter behöver vara rättvisa, väl avvägda och skydda småföretagens intressen. Samtidigt har data blivit en värdefull handelsvara. Att äga, ha åtkomst till och tolka data är helt nödvändigt för att kunna uppfylla läsarnas önskemål bättre och – för att återkomma till ovanstående – skapa konkurrens på lika villkor.
VÅR UPPMANING
Utarbeta en progressiv, nyskapande och välbalanserad lagstiftning för digitaliseringen, där skyddet av små och medelstora företag är centralt.
Anamma den gröna ekonomin
De senaste åren har fokuset på hållbarhet ökat enormt. Här kan alla bidra – även bokbranschen. Många bokhandlare har redan påbörjat den egna resan mot en grön ekonomi medan andra inte riktigt vet var de ska börja.
Bokbranschens värdekedja är ett sammanlänkat ekosystem – från utgivning till tryck, distribution och försäljning. Samtliga länkar i kedjan måste samverka för att nå det gemensamma målet – ökad hållbarhet genom hela processen. Bokhandlare behöver därför få stöd och vägledning för att kunna uppfylla miljömålen, övergå till grön energi och minska verksamhetens klimatavtryck.
VÅR UPPMANING
Utforma en grön politik och gröna initiativ som hjälper bokhandlare under deras miljöomställning.
SÄKERSTÄLLA LÅNGSIKTIG ÖVERLEVNAD OCH LÖNSAMHET FÖR BRANSCHEN
Bevara friheten för småföretagen
Bokhandlare befinner sig under press från alla möjliga håll, och även om vi välkomnar lagstiftning som är till hjälp för bokbranschen bör all eventuell ny lagstiftning som kan innebära påfrestningar för bokhandlare under många år framöver utredas noga för att undvika negativa effekter för en redan pressad bransch. Bestämmelser som påverkar bokhandlarnas avtalsfrihet, investeringsval, verksamhet eller ekonomiska resurser får inte införas för skyndsamt och utan noggrant övervägande. Många bokhandlar riskerar att gå i konkurs om branschen påläggs ytterligare restriktioner.
Alla ytterligare byråkratiska hinder och administrativa belastningar för små och medelstora företag kommer oundvikligen att göra det lättare för de stora näthandlarna att monopolisera branschen och motverka rättvis konkurrens. Vi vet att många bokhandlar är små, lokala verksamheter som måste utvecklas och göra investeringar för att kunna möta efterfrågan på dagens föränderliga marknad. Och vi anser att lokala detaljhandlare ska få fatta sina egna beslut beträffande om och när de vill tillhandahålla sina produkter och tjänster.
VÅR UPPMANING
Upprätthåll bokhandlarnas frihet att fatta egna, välgrundade beslut för att garantera livskraftiga verksamheter som fortsätter finnas till för läsare – både nu och i framtiden.
Bevara bokförsäljning som yrkesväg
Den senaste tidens stigande levnadskostnader och inflation har varit kännbara för alla fysiska butiker – även för bokhandlarna. Många bokhandlare rapporterar att de har svårt att betala personalen en rimlig lön och att duktiga anställda slutar för att satsa på mer lukrativa karriärmöjligheter. De fasta kostnaderna har ökat kraftigt, samtidigt som folk på grund av stigande priser köper allt färre böcker. Det är kort sagt tuffa tider för bokbranschen.
Vi vill se till att bokförsäljning blir ett attraktivt och långsiktigt yrkesval för nästa generation. Bokhandlarna har behov av en kraftfull kulturpolitik som främjar böcker, läsning och läs- och skrivkunnighet. Därför efterlyser vi särskild utbildning för bokhandlare samt initiativ till förmån för utbildning, läsverksamhet och människors tillgång till böcker. Vi efterlyser också en politik som stöder lokala bokinköp – till exempel offentliga upphandlingar där skolor och bibliotek kan köpa böcker från lokala bokbutiker. Kort sagt vill vi att fler läsare ska ge sig ut och köpa böcker så att bokhandlarna får större intäkter och kan betala bättre löner.
VÅR UPPMANING
Utforma en politik och ta initiativ som bejakar, stöder och investerar i både fysiska butiker och en ny generation bokhandlare och läsare.
Slutsats
Bokhandlarna är lokala företag med stor betydelse. Till skillnad från teknikjättarna som de ofta konkurrerar med har bokhandeln ett reellt värde för våra samhällen: de investerar i sina anställda och lokalsamhället och tillhandahåller en tjänst som är mycket viktig för samhället. Bokhandlarna fungerar som ett kulturellt nav och erbjuder en plats där lokalbefolkningen kan mötas, vilket främjar mångfalden och inkluderingen i området.
Bokhandlarna främjar läsning, läs- och skrivkunnighet och utbildning helt utan statligt stöd och bidrar därmed varje dag till uppbyggnaden av ett kunskapssamhälle. Bokhandlarna behövs för så mycket mer än att bara sälja böcker: i dagens föränderliga värld är de en ytterst värdefull tillgång. Och så länge som de får det stöd de behöver kommer de att fortsätta bidra.