THE EUROPEAN AND INTERNATIONAL BOOKSELLERS FEDERATION: DIT MOÉT JE LEZEN

WAAROM BOEKWINKELS ONMISBAAR ZIJN VOOR ONZE SAMENLEVING

INLEIDING

Waar gelezen wordt, wordt geleefd. Boekwinkels vormen dan ook de hoeksteen van onze beschaving. Natuurlijk, ze betalen belasting en zorgen voor banen. Maar ze zijn bovenal de pijlers onder onze gemeenschap. 
Als ontmoetingsplek voor bewoners zijn boekhandels het kloppend hart van de buurt en daarmee voorzien ze in iets dat online simpelweg niet te koop is: gemeenschapszin. Toch verjagen de technologiereuzen van deze tijd speciaalzaken steeds meer uit het straatbeeld – terwijl bruisende winkelstraten juist zo hard nodig zijn om buurten te laten bloeien. 
En de boekverkoper zelf? Die zit ondertussen niet stil: hij omarmt trends en nieuwe technologieën, gaat dapper het internet op en investeert flink in e-commerce en handel via sociale media. Allemaal om aan de wens van klanten tegemoet te komen. Maar dat valt niet mee. Boekhandels moeten het opnemen tegen de grote online jongens. En die kunnen er – zeker fiscaal – ondanks nationale regelgeving ongehinderd totaal andere spelregels op na houden.
Precies daarom trekken we bij Europese beleidsmakers en regelgevers aan de bel. Met twee simpele wensen: een markt waar voor iedereen dezelfde regels gelden, en oplossingen waar alle partijen mee uit de voeten kunnen. 
Neem contact met ons op, we gaan graag in gesprek:

GEMEENSCHAPSZIN

Saamhorigheid, daar draait alles om in boekhandels. Hoe je het ook bekijkt: financieel of sociaal. Deze winkels creëren banen voor de buurt, betalen gemeentebelasting en kopen in bij lokale leveranciers. Bovendien: elke euro die klanten in hun buurt uitgeven (fysiek of online), blijft vaak ook in de buurt. Winkeliers investeren dat geld namelijk weer lokaal. Maar gemeenschapszin gaat over meer dan geld. Boekhandelaren komen op scholen, nodigen schrijvers uit, organiseren leesclubs en werken samen met bibliotheken. Niet zo vreemd dus, dat lezers gek zijn op hun plaatselijke boekhandel!

DIT MOET JE LEZEN: EIBF wil beleid dat boekwinkels helpt om de plaatselijke economie te blijven steunen. Geef ons de mogelijkheid om te concurreren met internationale tech-reuzen, on- én offline.

FAIR PLAY BEGINT BIJ EERLIJKE SPELREGELS

Wat voor zo’n beetje elke winkelier geldt, gaat zeker op voor boekhandelaren: ze kunnen met geen mogelijkheid op tegen de grote, commerciële ‘digitals’. Die krijgen het voor elkaar om amper belasting te betalen, of in elk geval een schijntje van wat hun fysieke concurrenten moeten ophoesten. Hierdoor kunnen ze hun marktaandeel vergroten en klanten verder hun wereldwijde web inlokken. Dit is slecht voor boekhandelaren, maar eigenlijk voor iedereen. Fysieke winkels lijden eronder, monopolievorming dreigt en lezers hebben steeds minder keus in het aantal en soort plekken waar ze boeken kunnen kopen. 


Terwijl het ook anders zou kunnen. Beter. Boekhandels hebben namelijk zo veel meer te bieden dan online retailers. Van evenementen tot leesclubs en van educatie tot samen koffiedrinken: de boekwinkel is een fantastische en unieke bron van vermaak, kennis en saamhorigheid.

DIT MOET JE LEZEN: EIBF wil dezelfde regels voor iedereen: eerlijke concurrentie op een eerlijk speelveld.

KOPEN OF LENEN: EEN WANKEL EVENWICHT

Dat geletterdheid aan de ontwikkeling van onze maatschappij bijdraagt, spreekt voor zich. Boekwinkels en openbare bibliotheken trekken dan ook al tijden samen op om mensen te laten lezen. Toch is een zeker evenwicht van belang tussen hoeveel boeken we in de bieb lenen en in de winkel kopen. Wordt dit verschil te groot, dan schaadt dat de hele literaire keten: van schrijver tot uitgever en van winkelier tot lezer. Dit geldt zeker voor het ongelimiteerd ‘uitlenen’ van digitale (luister)boeken. 
Lezers zien graag een ruim en makkelijk toegankelijk aanbod in hun bibliotheek. Maar die titels verschijnen niet vanzelf op de plank. Boeken moeten worden geschreven, uitgegeven en verkocht. Iedereen moet er genoeg aan verdienen om ermee door te kunnen gaan. Boekwinkels en bibliotheken moeten dus letterlijk ‘in de buurt’ blijven; als herkenbaar onderdeel van de gemeenschap. Dat is in hun beider belang.

DIT MOET JE LEZEN: EIBF wil een gevarieerd aanbod voor lezers, dat recht doet aan de rol van iedereen in de branche: auteurs, uitgevers, boekhandels en bibliotheken.

GRENSCONFLICTEN

Boekwinkels staan van alle kanten onder druk. Neem de mogelijkheid om ook in het buitenland te verkopen. Leuk bedacht, maar stel dat ze daardoor failliet gaan. Zetten ze daarmee voor grote online retailers de deur naar een marktmonopolie niet alleen maar verder open? Wetgeving die boekhandelaren de grens over drijft, zou zomaar schadelijk kunnen zijn voor lokale winkels. Denk alleen al aan de hogere kosten om een internationaal georiënteerde webshop draaiend te houden. 


Aan de andere kant: elke wet die de boekhandel van het internet weert, levert de grote technologiebedrijven nóg meer voordeel op. Boekhandelaren verschillen niet van andere winkeliers; het zijn innovatieve ondernemers die ‘online’ hebben omarmd. Lokale middenstanders zouden alle vrijheid moeten hebben om zelf te bepalen of – en wanneer – ze met hun product de grens over gaan.

DIT MOET JE LEZEN: EIBF wil vrijheid voor boekhandelaren, om zelf te bepalen waarin ze investeren. 

DIGITALE BESCHIKBAARHEID

Hoewel de markt voor luister- en e-boeken nog klein en gespecialiseerd is, vinden sommige lezers het een makkelijk alternatief voor ‘echte’ boeken. Maar wat gebeurt ermee nadat klanten zo’n boek hebben gekocht? Soms kunnen ze het alleen lezen op het apparaat waarvoor het is ontwikkeld, en niet op een andere e-reader of tablet. 


Boekhandelaren willen graag investeren in de digitale markt. Maar de belangrijkste voorwaarde om verantwoord op de behoefte van de moderne klant in te spelen, is systeemonafhankelijkheid; 
 je moet dit soort boeken op elk apparaat kunnen lezen. Lezers krijgen dan niet alleen makkelijker toegang tot het aanbod, het helpt deze markt ook om zich op een gezonde manier te ontwikkelen.

DIT MOET JE LEZEN: EIBF wil vanaf elk apparaat toegang tot luister- en e-boeken. Punt.

VRIJHEID VAN MENINGSUITING EN COPYRIGHT

Sla de geschiedenis er maar op na, het is elke keer raak: in tijden van (politieke) onderdrukking worden er boeken verbrand. Dat is geen toeval. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, iets om voor te vechten. Vandaag is het belangrijker dan ooit dat elke stem de kans krijgt om gehoord te worden. Daarom vinden wij dat boeken – eigenlijk alle teksten – gepubliceerd moeten kunnen worden zoals ze zijn geschreven en bedoeld. En we vinden trouwens nog iets, namelijk dat het copyright de ruggengraat van de literaire sector vormt. 

WAT WE WILLEN? Beleid dat de vrijheid van meningsuiting en een effectieve bescherming van het auteursrecht ondersteunt.